Underhåll

Utskrift
Lautex metalltak är lätta att rengöra
 och närmast underhållsfria. Beroende på
produkt är taken tillverkade antingen
 i stål- eller aluminiumplåt eller -band och
har en materialtjocklek om 0,4–0,7 mm.
Den tåliga och rostfria ytan framställs
genom polyesterlackering eller alternativt
genom anodisering av en aluminiumyta (galvanisering med stål). Alla ytbehandlingsalternativ som Lautex använder är mycket tåliga och långlivade.

Eventuella fläckar som uppkommer i taket är lätta att rengöra med en mjuk duk i bommull, som fuktats med ett milt tvålbaserat rengöringsmedel eller en neutral rengöringsvätska (pH 7). Rengöringsmedlet torkas bort med en torr och mjuk duk. Eventuella fettfläckar avlägsnas med ett renat alkoholbaserat rengöringsmedel.

Eventuellt damm som samlats i taket kan avlägsnas med en mjuk borste eller med dammsugare med ett mjukt munstycke. När man hanterar spegelytor eller övriga specialbehandlade produkter är det bra att använda bomullshandskar för att undvika fettfläckar och fingeravtryck.

Trots att LAUTEX tak är mycket slitstarka och de tål hård påfrestning väl bör man inte slipa eller polera dem. Vid rengöring av produkterna får man inte använda kraftiga tvättlösningar eller vassa verktyg eftersom ytan kan skadas och produktens utseende påverkas.

Om man behöver komma åt utrymmet ovanför innertaket, t.ex. på grund av serviceåtgärder och taket inte har några serviceluckor/paneler som är lätta att öppna, bör öppnandet av innertaket lämnas till en sakkunnig monteringsfirma eller alternativt kan man själv öppna det genom att noggrant följa LAUTEX installationsanvisningar. Installationsanvisningarna är produktspecifika och de fås vid behov vid vår tekniska information. Obs! Vid rengöring av ett tak med perforering eller akustisk filt bör man utföra en torrtvätt (akustisk filt kan ta skada av vatten eller ånga).

Om ni vill ha ytterligare information om service eller underhåll av LAUTEX metalltak ber vi er kontakta vår tekniska information.